Nick en BertJan werken bij Planmatig Onderhoud en waarom dit dé plek is voor projectleiders die houden van afwisseling.
“Bijdragen aan goed samenleven”, dat is waar Portaal voor staat. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor team Planmatig Onderhoud. Zij zorgen ervoor dat alle 52.000 woningen in 5 verschillende regio’s goed worden onderhouden. Een hele klus, met veel projectmatige, technologische én maatschappelijke uitdagingen. De afdeling is regelmatig op zoek naar nieuwe projectleiders. BertJan van Keulen, coördinator Planmatig Onderhoud, en Nick Hillebrand, projectleider bij Portaal, vertellen waarom dit dé plek is voor projectleiders die houden van afwisseling.
Van technische details naar een brede blik
Tot drie jaar geleden deed Nick, als bouwkundig onderzoeker, onderzoek naar lekkages. Nick: “Ik zat heel erg in de technische details en had álles binnen mijn vakgebied al eens gezien. Maar ik miste afwisseling. Een paar oud-collega’s waren overgestapt naar een corporatie en waren heel enthousiast. Ik had nooit gedacht dat het bij mij zou passen, maar dit werk heeft alles wat ik zocht, veel breder en diverser.”
BertJan begon als projectleider bij Portaal en is inmiddels coördinator van regio Leiden en Utrecht. “Ons team valt onder de afdeling Vastgoedprojecten, daar gebeurt alles wat te maken heeft met het onderhouden en toevoegen van woningen. Team Planmatig onderhoud draagt eraan bij dat mensen een prettig huis hebben om in te wonen. Het schilderwerk, de technische installaties, glas, gevels: alles aan de buitenkant.”
Resultaatgericht samenwerken
Nick: “We prioriteren welk complex aan de beurt is en verdelen dat onder in planjaren. Er zijn projecten van 3.000 euro, maar ook van 2 miljoen. Gemiddeld heb je als projectleider zo’n 70 projecten onder je hoede, waarvan er 20 tot 30 per jaar ook echt worden uitgevoerd.” BertJan vult aan: “In deze rol heb je veel contact met onderhoudsbedrijven. We werken resultaatgericht samen. Dat betekent dat we echt sámen met onze onderhoudspartijen nadenken over de beste en slimste onderhoudsaanpak, wij zijn vooral de ketenregisseur.”
Maatschappelijke & technologische uitdagingen
Nick vervolgt, “De komende jaren zijn er veel uitdagingen voor projectleiders die met een frisse blik kunnen kijken naar belangrijke vraagstukken. Zo moeten voor eind 2028 alle huizen met energielabel E, F en G zijn aangepast naar mínstens D. Daarvoor moeten we een aanpak bedenken en uitwerken: hoe gaan we dat doen?” Bert Jan: “En technologie ontwikkelt zich ook razendsnel. We werken bijvoorbeeld steeds meer met AI. Predictive maintenance zorgt ervoor dat we op een andere manier inzicht krijgen in de onderhoudsbehoefte van een complex. Ook daar liggen volop kansen.”
En waarom Portaal?
Nick: “Wat ik het grote voordeel van Portaal vind, is dat je het project hier van offerte tot oplevering zelf doet. Dat zie je niet vaak. En je werkt voor échte mensen, met soms ook serieuze problemen als armoede of eenzaamheid. Dat contact met bewoners maakt het werk heel interessant. Ook heb je hier heel veel vrijheid, meer dan in de aannemerij. We hebben kaders, maar daarbinnen ben je vrij om je werk in te vullen hoe jij dat wilt. Daardoor heb je ook een goede werk/privébalans. Je krijgt het volledige vertrouwen, dat is heel fijn. Dat moet je natuurlijk wel leuk vinden én kunnen.”
BertJan: “Onze collega´s komen uit de bouw, maar ook uit de facilitaire wereld, asbestsanering of het onderzoek. We zoeken vooral collega’s die goed procesmatig kunnen werken. Die graag samenwerken met veel verschillende partijen, de juiste vragen stellen en het lef hebben om het te zeggen als iets beter kan. Dan liggen hier echt veel kansen en kun je je volop ontwikkelen en doorgroeien, daar ben ik zelf een goed voorbeeld van.”